عملیات رایج پیشگیری از خوردگی

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


عملیات رایج  پیشگیری از خوردگی




در  این بخش به ذکر و توضیح برخی عملیات رایج در واحد بازرسی فنی که برای پیشگیری از خوردگی و همچنین تعمیر نواحی خورده شده به کار برده می شود پرداخته میشود.


  شستشوی شیمیایی

در هر نوع کار مکانیکی بر روی استنلس استیل ها خصوصا" استنلس های آستنیتی گروه 300 بعد از عملیات مکانیکی مثل جوشاری ، چکش کاری ، سوهان کاری باید قطعات راشستشو دهیم . هدف از این عملیات رسوب زدایی و زنگ زدائی می باشد . برای رسوب زدائی اول از جت آب و یا  لنسر (مته هایی که داخل تیوبها می شود تا جداره داخلی آنها را تمییز کنند ) استفاده می کنند . سپس در صورت لزوم از شستشوی شیمیایی استفاده می شود .  برای شستشوی مسیرهای آبهای کولینگ از اسید نیتریک 5%   استفاده می کنند .

  ایجاد لایه passive  

در بعضی از مسیرها و همچنین در برخی از مخازن و برجها پس از عملیات اسید شویی یک لایه passive  روی سطح فلز ایجاد می کنند . این لایه در مقابل خوردگی مقاوم می باشد . طریقه ایجاد این لایه به صورت زیر می باشد .ابتدا توسط اسید سولفوریک 10% ( برای از بین بردن رسوبات و passiveقبلی سطح قطعه را شستشو می دهند .بعد از این که مرحله با آب DM سطح فلز را شستشو می دهند تا به PH  خنثی برسند . سپس با استفاده از اسید نیتریک 35% سطح فلز را شستشو می دهند تا یک لایه passive  به وجود آید . بعد از این مرحله سطح مورد نظر را  دوباره با  آب DM  شستشو می دهند .

 استفاده از رابر(Rubber Lining)  برای جلوگیری از خوردگی

رابرهای بکار گرفته شده در واحد اسید استیک کلا"دو نوع می باشند .

1-  رابرهای لاستیکی 2- رابرهای گرافیتی

هر دو نوع رابرهای ذکر شده در سرویسهای اسید خصوصا"اسیدکلریدریک مناسب هستند .رابرگرافیتی در مجتمع اراک فقط در واحد اسید استیک استفاده شده است . برای مخزن اسید کلریدریک در واحد اسید استیک از رابرهای لاستیکی استفاده شده است . این لاستیک تا دمای 80 درجه سانتی گراد را می تواند تحمل نماید . از جمله مشکلات استفاده از این رابر ،بوجود آمدن ترک در نتیجه تغییرات دما در آنها می باشد . ترکهای ایجاد شده را می توان توسط دستگاههایی به نام اسپار ک تشخیص داد . روش کار بدین طریق است که مقداری الکتریسیته متناسب با ضخامت رابر از یک نازل فلزی بر روی سطح مورد نظر فرستاده می شود . حال اگر رابر دارای نقص یا ترک باشد جرقه هایی به صورت متمرکز ظاهر می شوند که نشان دهنده ترک در آن نقطه می باشد . در مورد رابرهای گرافیتی به دلیل عدم رسانایی گرافیت ، نمی توان از این تست برای تشخیص ترک استفاده کرد از این رو فقط به صورت چشمی می توان وجود ترک را تشخیص داد .

 آجرکاری (Brick Lining)  :

این عمل در واحد اسید استیک بیشتر در نقاطی که درجه حرارت بالای I00  درجه سانتیگراد دارد انجام گرفته است . به طور مثال در راکتور IooI   و ظرفهای  Ioo2 ، Ioo3 ، 3oo2  از آجر چینی استفاده شده است ، که نمونه ای از آن را در شکل (1-3) مشاهده می کنیم .

معمولا" ابتدا لایه بر روی سطح چسبانده شده با استفاده از یک ملات مخصوص آجرهای ضد اسید را بر روی دیواره نصب می کنند . آجرها دارای شماره بندی مخصوص هستند و هر آجر بر حسب اینکه در کدام قسمت راکتور یا ظرف بکار گرفته شود دارای شماره مخصوص به خود است

عملیات PWHT

در هنگام جوشکاری ناحیه ای که دچار خوردگی شده است  در اثر حرارت بالا دچاریک تنش میشود.برای رفع تنش ایجاد شده توسط حرارت بالا در نتیجه جوشکاری، عملیات pwht  بر روی قطعه انجام میشود. این عملیات بر روی جوش و مناطق نزدیک جوش انجام میشود. کلأ در فلزات کربن استیل از ضخامت 3 اینچ به بالا حتمأ باید تنش زدایی انجام شود تا ساختن قطعه به حد استاندارد برسد .طریقه عمل بدین شکل است که ابتدا قطعه مورد نظر را به مدت 3 ساعت به آهستگی تا دمای 620 درجه سانتیگراد گرم می کنیم.ســپس یک ساعت قطعه را در همین دما نگه می داریم،پس از این مرحله دما را در طول مدت 3 ساعت پایین می آوریم .پس از انجام این مراحل باید صحت عملیات تنش زدایی بوسیله دستگاه های تست تائید شود.

ترمیم ناحیه خورده شده توسط جوشکاری                                                                       در جوشکاری فلزات و آلیاژها به ضخامت و جنس فلز توجه زیادی می شود .چون نوع الکترود به کار گرفته شده برای جوشکاری به این دو کمیت بستگی دارد. برای متریال کربن استیل و استنلس استیل همیشه از الکترود زیر دو اینچ استفاده می شود.برای جوشکاری کربن استیلها از الکترود 7018 , 6010   استفاده می شود. طریقه عمل بدین صورت است که اگر محل خورده شده با یک پاس پر شود از الکترود 7018  استفاده می کنند. و اگر ضخامت بالا بود پاس اول را از 6010  و پاس دوم را 7018  انجام می دهند. برای استنلس استیل انواع الکترود مصرف می شود. برای جوشکاری کربن استیل به استیل درصورت لزوم می توان از الکترود 309  استفاده نمود. در مواقعی که هیچکدام از الکترودها برای جوشکاری وجود نداشته باشد، می توان از الکترود 309  به جای آنها استفاده نمود.

 استفاده ازچسب سوپر S متال

این چسب بیشتر در مواردی که خوردگی از نوع Pitting  باشد، کاربرد خوبی دارد، چون در برابر یونهای خورنده همچون CL-  مقاومت خوبی دارد. بوسیلۀ این چسب حفره هایی که ایجاد شده اند ترمیم می شوند، تا از عمیق تر شدن آنها جلوگیری شود. این چسب از دو قسمت تشکیل شده که عبارتست از یک نوع چسب و یک مایع سخت کننده، که این دو نسبت1  (سخت کننده) به4  (چسب) با یکدیگر مخلوط می شوند.

 تستPT  

این تست برای پیدا کردن نواقص و ترکهای سطحی بر روی قطعات مورد استفاده قرار می گیرد.روش کار به این صورت است که ابتدا با یک ماده پاک کننده (cleaner ) سطح فلز را تمیز می کنند. سپس با یک اسپری قرمز رنگ که در واقع یک نفوذکننده می باشد سطح تمیز شده را اسپری می کنند. این نفوذ کننده به داخل ترکها یا حفره ها نفوذ می کند، بعد از گذشت ده دقیقه سطح را کاملا تمیز می کنند. در مرحله بعد با استفاده از اسپری های نمایان کننده پودری که به رنگ سفیداست بر روی سطح پاشیده می شود.در صورت وجود حفره یا ترک از زیر این  رویه  سفید رنگ خطوط یا نقاط قرمز رنگ که نشان دهنده ترک و حفره است نمایان می شوند.

 تستMT (مگنتیک تست)

این تست برای یافتن عیوب سطحی بکار می رود. ابتدا پودرآهن ربا که بصورت اسپری درآمده است روی سطح مورد نظر پاشیده می شود، سپس با دو آهن ربا که به یک دسته متصل شده و به وسیلۀ جریان برق یک میدان مغناطیسی ایجاد می کنند، در جاهایی که ترک خوردگی وجود دارد براده های آهن به صورت نا منظم قرار می گیرند .

 تستU.T (تست التراسونیک)                                                                                     

این تست نیز برای تشخیص عیوب عمقی  بکار  می رود.  با استفاده از یک سری فرکانس که به قطعه مورد نظر تابانده می شود از دریافت فرکانسهای برگشتی که بر روی یک صفحۀ نمایش نشان داده می شود، در جاهایی از قطعه که موردتست واقع شده اگرعیبی وجود داشته باشداین عیوب بصورت پیکهایی درامواج ظاهر می شوند.

 تستR.T (تست رادیوگرافی)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               این تست بیشتر بر روی نواحی جوشکاری شده انجام می شود و دارای کاربرد بسیاری در صنعت  نفت می باشد. در این تست ازتشعشعات رادیو اکتیو استفاده می شود.روش کار به این صورت است که اول یک  فیلم حساس را در پشت قسمتی از قطعه که می خواهیم تست کنیم قرار می دهیم، سپس تشعشعات رادیو اکتیو را به طرف بدنه شوت  می کنیم . البته باید توجه داشت که جنس قطعه و ضخامتش تعیین کننده مقدار رادیو اکتیو شوت شده به طرف قطعه مورد نظر می باشد. مواد رادیو اکتیو از قطعه عبور کرده و  بطرف فیلم  حرکت میکند . اگر قطعه مورد نظر عیبی داشته باشد بر روی صفحه فیلم منعکس می شود.

 آماده سازی سطح

هدف از آماده سازی سطح انجام یک عملیات فیزیکی یا شیمیایی و یا هر دو، جهت زدودن هرگونه زنگ، اکسید، نمک، چربی، چرک و کثافات و باقیماندۀ پوشش قبلی از روی سطح مورد نظراست. براساس استاندارد cp3003.portl  از B.S  عملیات آماده سازی سطوح فولادی برای ایجاد آستر لاستیکی شامل موارد زیر می باشد.

1-پاکسازی با حلال

2-ماسه پاشی (SAND BLAST )

قبل از شروع به پاکسازی با حلال حتی الامکان آلودگی های چسبیدۀ روی سطح را پاک می کنیم ( بوسیلۀ برس سیمی یا کاردک)این کار به دو صورت انجام می گیرد :

1-روش دستی

2-روش ماشینی

روش ماشینی خود به دو دسته  روئی  و غوطه وری تقسیم  می شود.

از جمله حلالهای معروف که مورد استفاده قرار می گیرند می توان از متیل کلروفرم، متیلن کلراید، پرکلرواتیلن و تری کلرو اتیلن نام برد.

درعمل ماسه پاشی عمل پاکسازی با پرتاب ذرات ساینده که در واقع یک روش مکانیکی است استفاده می شود. اساس کاراین روش، سایش سطح مورد نظرتوسط سایندۀ مختلف نظیر شن، ماسه، ساچمه های فلز و غیره می باشد که بوسیلۀ ماشین آلات مخصوصی به کمک هوای فشرده ذرات ساینده را روی سطوح مورد نظرمی پاشند. center">













اوکسین ادز معتبرترین و بزرگترین سیستم کسب درآمد وبمسترها
اوکسین ادز معتبرترین و بزرگترین سیستم کسب درآمد وبمسترها

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد